Skip to content

Persberichten Archief

januari 2022

1 / 3 moeders ervaart haar bevalling als traumatisch

Antwerpen – Moeder worden is één van de grootste natuurlijke veranderingen in het leven van een vrouw. Al wil dat niet zeggen dat die transitie altijd zonder problemen verloopt. Sterker, internationaal onderzoek wijst uit dat één op de drie moeders haar bevalling als traumatisch ervaart. 

Wat is er aan de hand? “Net als in veel andere landen is bij ons de norm na negen maanden zwangerschap: bevalling in het ziekenhuis en dan enkele weken moederschapsverlof,” zegt Nadine Struijk, geboortecoach van Momcare. “Daarna weer aan het werk. Als het kindje maar gezond is, dan verder niet zeuren. En zo is het ook. Alleen… in praktijk voelen veel moeders zich hierdoor buitengesloten.” Net als elk kindje, is elke moeder anders, zegt Struijk. “Elke moeder heeft haar emotionele bagage, haar eigen noden, wensen en gevoelens. En omdat dit vaak niet herkend wordt in dit hele transformatieproces, kunnen er trauma’s ontstaan. Het woord trauma mag in dit verband ruim opgevat worden. Het is in de eerste plaats een medische term die verwijst naar een lichamelijke of psychische verwonding.” En over dat laatste gaat het met name bij Momcare. De trauma’s die je als moeder rond het geboorteproces kunt oplopen, beïnvloeden namelijk ook je kind, zegt Struijk. “In negatieve zin. Gelukkig geldt het omgekeerde ook: de kracht en innerlijke rust die jij als moeder voelt en opgebouwd hebt, geef je evengoed door aan je kindje. Daar helpt Momcare je bij. Momcare ondersteunt je dus in je kracht als moeder. Zwanger zijn, geboorte geven, grondig herstellen, oude en nieuwe rollen vervullen.. het zijn geen losstaande elementen die je meemaakt en categoriseert met ‘het is zoals het is’. Het is een compleet transformatieproces dat groei- en verdiepingstijd nodig heeft. En het is de hoogste tijd dat er ook voor dat cruciale aspect van de moederrol meer aandacht is in onze samenleving.”

Het verwerken van een geboorte-ervaring zou een standaardadvies moeten zijn.
De emotionele gezondheid van een moeder is net zo belangrijk als haar bekkenbodemgebied. – Momcare

Een unicum in België

Heeft België nood aan een geboortetrauma Coach? Ja, wel als je naar de cijfers kijkt. Internationaal onderzoek toont aan dat één op drie moeders hun bevalling in het ziekenhuis als traumatisch ervaart en ook in België herkennen veel moeders deze ervaring. Verder bepaalt een moeder voor 80% de identiteit en gezondheid van haar kind. Zorgen voor de moeders van vandaag, is zorgen voor de moeders van morgen. Het is de hoogste tijd om de geboorte van een moeder prioriteit te geven, en dat kan bij Momcare.

Gecertificeerd lid bij De Geboortespecialist &Zobevalik

BIO

Contact: Nadine Struijk
Website: momcare.be
Mail: nadine@momcare.be
Online: Instagram Momcare.be
Fotograaf (foto beneden): Liesje Brockley Photography

Gezonde moeders zetten gezonde kinderen op de wereld

september 2021

Momcare op de bres voor moeders

Sinds begin september 2021 is België een nieuwe expert rijker: Nadine Struijk van Momcare  is in ons land de eerste gecertificeerde geboortetrauma coach.
 
De in Antwerpen gevestigde Struijk (32) begeleidt aanstaande en jonge moeders in hun rol als moeder met de bedoeling bepaalde trauma’s voor te zijn. Hoe werkt het? De bevalling bijvoorbeeld?
 
Struijk: ‘Laat je niet afschrikken door het woord trauma, dat is veeleer de medische term. Maar feit is dat één op de drie moeders hun bevalling in het ziekenhuis als verwarrend en daardoor traumatisch ervaren, zo wijst internationaal onderzoek uit. En in ons gemedicaliseerde land zal dat percentage zeker niet minder zijn! Als moeder bepaal je voor 80% de identiteit en gezondheid van je kindje.
 
De trauma’s die je als moeder rond het geboorteproces beleeft, beïnvloeden dus ook je kind. In negatieve zin. Gelukkig geldt het omgekeerde ook: de kracht en innerlijke rust die jij als moeder voelt, geef je evengoed door aan jouw kind. Dat positieve proces is dan ook het uitgangspunt van de gesprekken die we bij Momcare voeren om de vrouw in alle facetten van haar nieuwe rol als moeder te ondersteunen. En dat komt niet alleen haarzelf en het kindje ten goede, maar ook haar partner en haar werk buitenshuis.
 
Bij Momcare staat de geboorte van haar als een moeder centraal, en de hele transformatie die daarbij hoort. Moeder worden is tenslotte één van de grootste natuurlijke veranderingen in het leven van een vrouw, en dat heeft ook groei- & verdiepingstijd nodig. 
 

BIO

Contact: Nadine Struijk
Website: momcare.be/over
Mail: nadine@momcare.be
Online:Instagram momcare.be
Fotograaf: Yves Schepers Photography

maart 2021

Momcare: voor de moeders van vandaag, voor de moeders van morgen

Moeders in hun kracht: daar schuilt volgens Nadine Struijk van Momcare de sleutel tot gezondere generaties moeders én kinderen. Moeder worden is een van de grootste natuurlijke veranderingen in het leven van de vrouw. Al wil dat niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. En laat dat nu precies zijn wat we als samenleving vaak vergeten.

Nadine wil met Momcare (aanstaande) moeders in hun volledige kracht doen staan voor, tijdens en na de geboorte-ervaring. Niet door hen te overladen met informatie en allerhande adviezen, maar wel door hen als coach een inwaartse kijk en een veilige plek te bieden.

Een haven van vertrouwen, waar alle gevoelens hun plek krijgen, waar de koffie of een heerlijk glaasje fris klaarstaan, en waardoor moeders handelen vanuit rust en het volle vertrouwen in zichzelf.

 

Gezonde moeders zetten gezonde kinderen op de wereld

Een unicum in België

Heeft België daar nood aan? Ja, wel als je naar de cijfers kijkt. Internationaal onderzoek toont aan dat één op drie moeders hun bevalling in het ziekenhuis als traumatisch ervaart. Datzelfde onderzoek zal in België misschien wel hogere resultaten opleveren. Verder bepaal jij als moeder voor 80% de identiteit en gezondheid van je kind. Kortom: de trauma’s die jij als moeder rond het geboorteproces beleeft, beïnvloeden jouw kind. Dat geldt ook in de positieve zin: de kracht en innerlijke rust die jij als moeder voelt, geef je door aan jouw kind.

Bovendien geldt er in België eigenlijk maar één norm: negen maanden zwangerschap, de bevalling in het ziekenhuis en dan enkele weken moederschapsverlof. In de praktijk passen moeders niet binnen die ene norm. Elke moeder is anders. Elke moeder heeft haar emotionele bagage, haar eigen noden, wensen en gevoelens.

In het verhaal van Momcare staan moeder en kind centraal en wordt er vanuit eigen innerlijke kracht en vertrouwen gewerkt naar een positieve geboorte-ervaring. Zodat jij als moeder zelf kan aangeven wat je nodig hebt.

Jij voelt, jij bepaalt

Hoe Nadine dat doet? Niet door te vertellen wat jij moet doen.
Niet door te vertellen waar of hoe jij moet bevallen. En niet door je te overstelpen met informatie.

Wel door jou op zoek te laten gaan in jouw diepere emotionele lagen, te laten ontdekken en uit te spreken wat jij nodig hebt.
Jouw kracht, dat is wat telt.

BIO

Contact: Nadine Struijk
Website: momcare.be/over
Mail: nadine@momcare.be
Online: Instagram Momcare.be
Fotograaf: Yves Schepers Photography
Copywriter: LoCo Writing

Waar kan ik je mee helpen?

Heb je nog een vraag of opmerking? Mail me gerust hier of vul in hieronder.