Skip to content

Press

januari 2023

14 april 2023: Momcare en Zobevalik zetten (aanstaande) moeders online in hun kracht

Als (aanstaande) moeder verandert er veel in je lichaam. Je moederbrein, je dierlijke oerkracht, neemt het van je over en stelt je zintuigen op scherp. Hoe leer je vertrouwen op jouw natuurlijke kracht? Hoe word je emotioneel sterker voor, tijdens en na je bevalling? En welke gezondheidsboost geef jij als moeder in je kracht aan je kind? Momcare en Zobevalik nodigen (aanstaande) mama’s uit voor hun 2de online event op 14 april 2023.

Workshops, lezingen en mamacirkels op jouw tempo

Moeders (in spe) op een laagdrempelige manier laten proeven van hun oerkracht en de gezondheidsvoordelen van een zo natuurlijk mogelijke geboorte en kraamperiode. Dat is de insteek van het online event op vrijdag 14 april van 10 tot 15u.

Niet door hen te overstelpen met informatie, maar door voor ieders wat wils aan te bieden, zoals

  • Gastlezingen: ontdek het moederlijk gedrag tijdens de bevalling en de rol van onze zintuigen
  • Workshops: maak een vision board rond hoe jouw positieve geboorte-ervaring eruitziet, alles over de lotusbevalling, én een workshop specifiek voor partners
  • Mama Cirkels: deel ervaringen in kleine groep en verbind met andere moeders
  • Q&A’s: ontmoet tal van experten op wie jij al je moederschapsvragen mag afvuren

Alle activiteiten gaan online door. Iedere mama kiest voor wat goed voelt en waar zij behoefte aan heeft.

Ook voor partners en zorgverleners

Niet alleen de moeders komen aan hun trekken, ook de partners zijn meer dan welkom. Zo wordt er zelfs een bijzondere partner-workshop georganiseerd. Want ja, ook zij én andere naasten zijn een belangrijke sleutel in het moederschapsverhaal. Dit is de uitgelezen kans om samen in verbinding en gesprek te gaan, terwijl je geniet van qualitytime.

Ook voor zorgverleners is dit het perfecte moment om zich onder te dompelen in de wereld van positieve geboorte-ervaringen en de moederkracht. Het event geeft jou de tools om je mee sterk te maken voor de gezondheid van moeders.

Praktisch:Het online event is een internationale samenwerking tussen het Belgische Momcare en het Nederlandse Zobevalik en vindt plaats op 14 april 2023 van 10u tot 15u. Tickets kosten € 149 per gezelschap.

januari 2022

1 / 3 moeders ervaart haar bevalling als traumatisch

Antwerpen – Moeder worden is één van de grootste natuurlijke veranderingen in het leven van een vrouw. Al wil dat niet zeggen dat die transitie altijd zonder problemen verloopt. Sterker, internationaal onderzoek wijst uit dat één op de drie moeders haar bevalling als traumatisch ervaart. 

Wat is er aan de hand? “Net als in veel andere landen is bij ons de norm na negen maanden zwangerschap: bevalling in het ziekenhuis en dan enkele weken moederschapsverlof,” zegt Nadine Struijk, geboortecoach en oprichtster van Momcare. “Daarna weer aan het werk. Als het kindje maar gezond is, dan verder niet zeuren. En zo is het ook. Alleen… in praktijk voelen veel moeders zich hierdoor buitengesloten.” Net als elk kindje, is elke moeder anders, zegt Struijk. “Elke moeder heeft haar emotionele bagage, haar eigen noden, wensen en gevoelens. En omdat dit vaak niet herkend wordt in dit hele transformatieproces, kunnen er trauma’s ontstaan.

Het woord trauma mag in dit verband ruim opgevat worden. Het is in de eerste plaats een medische term die verwijst naar een lichamelijke of psychische verwonding.” En over dat laatste gaat het met name bij Momcare. De trauma’s die je als moeder rond het geboorteproces kunt oplopen, beïnvloeden namelijk ook je kind, zegt Struijk. “In negatieve zin. Gelukkig geldt het omgekeerde ook: de kracht en innerlijke rust die jij als moeder voelt en opgebouwd hebt, geef je evengoed door aan je kindje. Daar helpt Momcare je bij. Momcare ondersteunt je dus in je kracht als moeder. Zwanger zijn, geboorte geven, grondig herstellen, oude en nieuwe rollen vervullen.. het zijn geen losstaande elementen die je meemaakt en categoriseert met ‘het is zoals het is’. Het is een compleet transformatieproces dat groei- en verdiepingstijd nodig heeft. En het is de hoogste tijd dat er ook voor dat cruciale aspect van de moederrol meer aandacht is in onze samenleving.”

Het verwerken van een geboorte-ervaring zou een standaardadvies moeten zijn. De emotionele gezondheid van een moeder is net zo belangrijk als haar bekkenbodemgebied.

Een unicum in België

Heeft België nood aan een Geboortetrauma Coach? Ja, wel als je naar de cijfers kijkt. Internationaal onderzoek toont aan dat één op drie moeders hun bevalling in het ziekenhuis als traumatisch ervaart en ook in België herkennen veel moeders deze ervaring. Verder bepaalt een moeder voor 80% de identiteit en gezondheid van haar kind. Zorgen voor de moeders van vandaag, is zorgen voor de moeders van morgen. Dat start met de geboorte van een moeder, naast de geboorte van haar kind, prioriteit te geven, en dat kan bij Momcare.

Gecertificeerd lid bij De Geboortespecialist &Zobevalik

BIO

Contact: Nadine Struijk
Website: momcare.be
Mail: nadine@momcare.be
Instagram: @momcare.be
Fotografe: Liesje Brockley Photography
Bron:  Translation and validation of the Dutch version of the Birth Satisfaction Scale-Revised (BSS-R)

Waar kan ik je mee helpen?

Heb je nog een vraag of opmerking? Mail me gerust hier of vul in hieronder.